Naše škola byla oceněna Čestným uznáním Hospodářské komory České republiky za vysokou úroveň praktické výuky. Úspěchy našich žáků v odborných soutěžích jsou vidět!
Jsme vítězi Gastronomických slavností M. D. Rettigové!
O víkendu se v Litomyšli opět konaly Gastronomické slavnosti M. D. Rettigové. Součástí programu byla i soutěž odborných škol na zadané téma, které znělo: „Knedlíky a šmorny“. Aby se rozumělo, tak šmorn je druh knedlíku, který se nevaří, ale peče. Alespoň tak se to píše v kuchařce Magdaleny Dobromily Rettigové.
Hlavní zprávou je to, že družstvo žáků chrudimské SOŠ a SOU obchodu a služeb ve složení Viktoriya Koval a Simona Hotová v této soutěži zvítězilo a dovezlo domů pomyslné zlaté medaile.
Mnohahodinová příprava, kterou s oběma žákyněmi absolvovala paní učitelka odborného výcviku Renata Horáková, se jednoznačně vyplatila. Paní kolegyně se velmi dobře zhostila i koučování družstva na místě samém a tak nás úspěch nemohl minout.
Speciální soutěžní pokrm, připravený výhradně pro tuto soutěž, nesl název - Masové knedlíky v jemném bramborovém těstě, škvarkové placky, máslová kapusta s krémem ze žampiónů a tymiánu.
Po oslavě vítězství a zaslouženém odpočinku nesmíme usnout na bobkových listech (pro neznalé vavřín) a řádně se připravit dobýt Litomyšl i napřesrok!
3. května 2017 se od 8.30 na MěÚ v Pardubické ulici č. 67 koná diskuse nad problémy města z pohledu studenta:
Sukces, oceněná mistrovská práce nebo plody poctivého umění Chrudimské školy.
I tak by se dal popsat vynikající výsledek našich dvou cukrářských týmů na mezinárodní soutěži GASTRO HRADEC - VITANA CUP 2017. V Kongresovém centru ALDIS v Hradci Králové soutěžní týmy: Petra Cabicarová ze třídy C3 a Tereza Boušková C2, pod vedením Jany Matějů a Petry Tatíčkové, vybojovaly zlatá pásma (1. a 2. místo v kategorii cukrář umělec). Naši příznivci, radujte se s námi! Inu - mistrovství v oboru se naučíte poctivou prací v Chrudimi!
Již 22 let je soutěž svátkem kuchařů, cukrářů a všech milovníků moderní i tradiční gastronomie. 12. rokem je udělován titul Mistr ČR kuchař a cukrář, koná se totiž XXII. ročník národní soutěže kuchařského a cukrářského umění s mezinárodní účastí a XII. ročník mistrovství republiky kuchařů a cukrářů ve čtvrtek 30. 3. 2017 v Kongresovém centru ALDIS v Hradci Králové. I my máme soutěžní tým: cukrářky Petra Cabicarová ze třídy C3 a Tereza Boušková C2 se připravují na soutěž v kategorii cukrář umělec. Děvčata tvoří z modelovacích hmot modelovaný výrobek dle vlastní fantazie. Petra se připravuje pod vedením UOV Jany Matějů a Tereza pod vedením UOV Petry Tatíčkové. Jak jejich snažení dopadne, se dozvíme 30. 3. 2017 ve večerních hodinách. Držte nám palce!
Radostný maturitní ples je za námi. Teď čeká maturanty již jen finální dopilování vědomostí!
Přesto se můžeme ještě chvíli ve videu z plesu ve vzpomínkách pohoupat v bocích ... Potěšte se!
Poslední týden v únoru se žáci prvních ročníků naší školy zúčastnili lyžařského výcvikového kurzu, konaného v Jeseníkách. Přesto, že nám počasí příliš nepřálo (vlastně VŮBEC nepřálo), jsme si lyžařský kurz ve zdraví užili. Někteří žáci - začátečníci - se naučili kopec sjet ať na lyžích či skateboardu, ostatní pilovali okrasnou techniku, i když na ně v mlze vidět nebylo...!
Ve čtvrtek 16. února uspořádala Integrovaná střední škola Na Karmeli již třetí ročník soutěže s názvem Cukrářské slavnosti, které se zúčastnilo 11 škol z celé republiky. V prostorách školy či v přilehlém kostele sv. Bonaventury si mohli návštěvníci prohlédnout cukrářské a pekařské výrobky, sledovat barmanskou show či módní přehlídku.
A my byli úspěšní. Mezi cukráři uspěla se svým Valentýnským dortem Petra Cabicarová, která se umístila na druhém místě a barmanka Nikola Vrtáčková získala ocenění za nejlepší koktejl soutěže (Kokosový sen) a umístila se ve zlatém pásmu.
Podívejte se…….
Pod vedením učitelek odborného výcviku Petry Doležalové a Jany Matějů vytvořily cukrářky vyšších ročníků vážně podařené kousky. Odborný kurz listové těsto probíhal ve dvou dnech, první den byl věnován vlastnímu listovému těstu a pekly se první sladké kousky. Druhý den přišly na řadu slané výrobky - šneky, párečky v listovém těstě a dopékaly a plnily se další výrobky. Podle fotografií školního fotoreportéra Adama Buly se těsto "lístkovalo" tak, jak mělo, ochutnejte s námi.
Balení dárků může být pro někoho okamžik utrpení. Zkusme si ale najít trochu času. Zkusme si prodloužit naše těšení na chvíli obdarování a vyjádřit to, že nám na obdarovávaném záleží. Naši žáci oboru prodavač - aranžér tohle umí. A pokud nevíte, jak zabalit babičce lahvinku vaječného likéru, tatínkovi bezový sirup, bráškovi jitrocel a mamince mátový sirup na bolení hlavy, můžete použít nápady z našich Dní otevřených dveří...
(se žáky vyráběla paní učitelka Radiměřská a Hejlová, foto L. Ambrozek)
A to víte, že káva je ovoce? Možná, že ne, ale jistě víte, že horká káva povzbudí mysl, zahřeje tělo a zmírní tím tenhle studený listopad. Zejména 1. ročníku oboru kuchař. Začínají totiž kurzy Dny kávy. Ostatní skupiny oborů - cukrář , gastronomie a číšník absolvují kurzy v lednu. Kurzy jsou dvoudenní a obsahují jak teoretickou, tak praktickou část. Historie kávy, druhy, způsoby pražení, zpracování, praktická příprava kávových nápojů a specialit, základy techniky latté art - to je jen část náplně našich odborných kurzů. Kurzy kávy vedou učitelky odborného výcviku Věra Doudová a Daniela Malinová.
Improvizace, fantazie, nemilosrdný časový limit, profesionální výsledky!
Tak lze v krátkosti popsat soutěž Ukaž, co umíš! Ta je nominační soutěží cukrářů pro gastro Junior Brno - Bidvest Cup 2017. Naše želízko v ohni byla Lada Dyntarová ze třídy C3, jejím odborným koučem je Petra Tatíčková. Soutěž na téma Podzim má 2 části. První je cukrářský výrobek na dané téma a druhá část je pódiové vystoupení, kde Lada připravila 4 porce restauračních moučníků. A výsledek již víme - Lada je absolutní vítěz!
Der Erfolg in Wien
Na Velvyslanectví České republiky ve Vídni se v pondělí 26. září uskutečnil již 18. ročník Svatováclavského posvícení. Na akci se prezentoval Pardubický kraj, a to zejména kulturou, turismem a gastronomií. Akci zahajoval velvyslanec České republiky v Rakousku pan Jan Sechter společně s hejtmanem Pardubického kraje panem Martinem Netolickým. Posvícení navštívili krom jiných též zástupci vídeňských ambasád, představitelé vídeňské radnice, zástupci krajanských spolků a mnoho dalších hostů.
Občerstvení formou rautu pro několik set návštěvníků navařili, převezli a servírovali žáci a učitelky SOŠ a SOU obchodu a služeb Chrudim. Podle informací šla k chuti ponejvíc pečená kachna se zelím a velký obdiv sklidily zejména rautové zákusky ze školní cukrárny. Poslední hosté Svatováclavského posvícení se rozcházeli nočními vídeňskými ulicemi až kolem půlnoci.
Velký obdiv patří celému kolektivu spolupracovníků a žáků. Prostě všem, kteří se na přípravě a realizaci této velké akce podíleli. A do pomyslné žákovské knížky píšeme každému velkou podtrženou jedničku.
Dopis hejtmana Pardubického kraje si můžete přečíst zde
Foto: Ing. Lubomír Ambrozek
Velvyslanectví České republiky ve Vídni při příležitosti Svatováclavského posvícení pořádá raut, který organizuje naše škola. Vybraní žáci společně s týmem učitelů odborného výcviku pod vedením Bc. Jitky Dopitové a Ing. Nadi Stejskalové připraví pohoštění pro až 500 hostů ambasády. V sekci Aktuality jsme již informovali o složení týmu, který bude akci na místě zajišťovat. Je však třeba doplnit, že v zázemí školy se na výrobě pochoutek podílí i cukrářská výrobna, kde cukrářky 1. a 3. ročníku pod vedením učitelek odborného výcviku Jany Matějů, Petry Tatíčkové, Hany Hejlové a Petry Doležalové připravují na 1500 rautových minizákusků a velký smetanový dort. Mezi nejoblíbenější minizákusky patří mandlové dortíky, kelímky či čoko-košíčky s musem, uvidíme, co poletí ve Vídni. Z druhé strany nabídkového listu můžeme jmenovat například netradiční smetanovou pěnu z uzeného kuřete se zeleninovým želé, terinku z králíka, zvěřinové ragú na víně či vynikající listové trubičky plněné pěnou ze sýra s modrou plísní. Je to jedna z největších a nejprestižnějších akcí naší školy, tak nám držte palce a pokud jste spřátelení hosté - těšte se a dobrou chuť!
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště obchodu a služeb
537 01 Chrudim, Čáslavská 205
Telefon: 463 354 600
Sekretariát: 463 354 603
E-mail: skola@sos-sou.chrudim.cz
IČ: 13582259
Číslo účtu: 13336531/0100