Poslední týden v únoru se žáci prvních ročníků naší školy zúčastnili lyžařského výcvikového kurzu, konaného v Jeseníkách. Přesto, že nám počasí příliš nepřálo (vlastně VŮBEC nepřálo), jsme si lyžařský kurz ve zdraví užili. Někteří žáci - začátečníci - se naučili kopec sjet ať na lyžích či skateboardu, ostatní pilovali okrasnou techniku, i když na ně v mlze vidět nebylo...!
Ve čtvrtek 16. února uspořádala Integrovaná střední škola Na Karmeli již třetí ročník soutěže s názvem Cukrářské slavnosti, které se zúčastnilo 11 škol z celé republiky. V prostorách školy či v přilehlém kostele sv. Bonaventury si mohli návštěvníci prohlédnout cukrářské a pekařské výrobky, sledovat barmanskou show či módní přehlídku.
A my byli úspěšní. Mezi cukráři uspěla se svým Valentýnským dortem Petra Cabicarová, která se umístila na druhém místě a barmanka Nikola Vrtáčková získala ocenění za nejlepší koktejl soutěže (Kokosový sen) a umístila se ve zlatém pásmu.
Podívejte se…….
Pod vedením učitelek odborného výcviku Petry Doležalové a Jany Matějů vytvořily cukrářky vyšších ročníků vážně podařené kousky. Odborný kurz listové těsto probíhal ve dvou dnech, první den byl věnován vlastnímu listovému těstu a pekly se první sladké kousky. Druhý den přišly na řadu slané výrobky - šneky, párečky v listovém těstě a dopékaly a plnily se další výrobky. Podle fotografií školního fotoreportéra Adama Buly se těsto "lístkovalo" tak, jak mělo, ochutnejte s námi.
Balení dárků může být pro někoho okamžik utrpení. Zkusme si ale najít trochu času. Zkusme si prodloužit naše těšení na chvíli obdarování a vyjádřit to, že nám na obdarovávaném záleží. Naši žáci oboru prodavač - aranžér tohle umí. A pokud nevíte, jak zabalit babičce lahvinku vaječného likéru, tatínkovi bezový sirup, bráškovi jitrocel a mamince mátový sirup na bolení hlavy, můžete použít nápady z našich Dní otevřených dveří...
(se žáky vyráběla paní učitelka Radiměřská a Hejlová, foto L. Ambrozek)
A to víte, že káva je ovoce? Možná, že ne, ale jistě víte, že horká káva povzbudí mysl, zahřeje tělo a zmírní tím tenhle studený listopad. Zejména 1. ročníku oboru kuchař. Začínají totiž kurzy Dny kávy. Ostatní skupiny oborů - cukrář , gastronomie a číšník absolvují kurzy v lednu. Kurzy jsou dvoudenní a obsahují jak teoretickou, tak praktickou část. Historie kávy, druhy, způsoby pražení, zpracování, praktická příprava kávových nápojů a specialit, základy techniky latté art - to je jen část náplně našich odborných kurzů. Kurzy kávy vedou učitelky odborného výcviku Věra Doudová a Daniela Malinová.
Improvizace, fantazie, nemilosrdný časový limit, profesionální výsledky!
Tak lze v krátkosti popsat soutěž Ukaž, co umíš! Ta je nominační soutěží cukrářů pro gastro Junior Brno - Bidvest Cup 2017. Naše želízko v ohni byla Lada Dyntarová ze třídy C3, jejím odborným koučem je Petra Tatíčková. Soutěž na téma Podzim má 2 části. První je cukrářský výrobek na dané téma a druhá část je pódiové vystoupení, kde Lada připravila 4 porce restauračních moučníků. A výsledek již víme - Lada je absolutní vítěz!
Der Erfolg in Wien
Na Velvyslanectví České republiky ve Vídni se v pondělí 26. září uskutečnil již 18. ročník Svatováclavského posvícení. Na akci se prezentoval Pardubický kraj, a to zejména kulturou, turismem a gastronomií. Akci zahajoval velvyslanec České republiky v Rakousku pan Jan Sechter společně s hejtmanem Pardubického kraje panem Martinem Netolickým. Posvícení navštívili krom jiných též zástupci vídeňských ambasád, představitelé vídeňské radnice, zástupci krajanských spolků a mnoho dalších hostů.
Občerstvení formou rautu pro několik set návštěvníků navařili, převezli a servírovali žáci a učitelky SOŠ a SOU obchodu a služeb Chrudim. Podle informací šla k chuti ponejvíc pečená kachna se zelím a velký obdiv sklidily zejména rautové zákusky ze školní cukrárny. Poslední hosté Svatováclavského posvícení se rozcházeli nočními vídeňskými ulicemi až kolem půlnoci.
Velký obdiv patří celému kolektivu spolupracovníků a žáků. Prostě všem, kteří se na přípravě a realizaci této velké akce podíleli. A do pomyslné žákovské knížky píšeme každému velkou podtrženou jedničku.
Dopis hejtmana Pardubického kraje si můžete přečíst zde
Foto: Ing. Lubomír Ambrozek
Velvyslanectví České republiky ve Vídni při příležitosti Svatováclavského posvícení pořádá raut, který organizuje naše škola. Vybraní žáci společně s týmem učitelů odborného výcviku pod vedením Bc. Jitky Dopitové a Ing. Nadi Stejskalové připraví pohoštění pro až 500 hostů ambasády. V sekci Aktuality jsme již informovali o složení týmu, který bude akci na místě zajišťovat. Je však třeba doplnit, že v zázemí školy se na výrobě pochoutek podílí i cukrářská výrobna, kde cukrářky 1. a 3. ročníku pod vedením učitelek odborného výcviku Jany Matějů, Petry Tatíčkové, Hany Hejlové a Petry Doležalové připravují na 1500 rautových minizákusků a velký smetanový dort. Mezi nejoblíbenější minizákusky patří mandlové dortíky, kelímky či čoko-košíčky s musem, uvidíme, co poletí ve Vídni. Z druhé strany nabídkového listu můžeme jmenovat například netradiční smetanovou pěnu z uzeného kuřete se zeleninovým želé, terinku z králíka, zvěřinové ragú na víně či vynikající listové trubičky plněné pěnou ze sýra s modrou plísní. Je to jedna z největších a nejprestižnějších akcí naší školy, tak nám držte palce a pokud jste spřátelení hosté - těšte se a dobrou chuť!
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště obchodu a služeb
537 01 Chrudim, Čáslavská 205
Telefon: 463 354 600
Sekretariát: 463 354 603
E-mail: skola@sos-sou.chrudim.cz
IČ: 13582259
Číslo účtu: 13336531/0100