Díky Vašim sdílením a lajkům jsme postoupili do finále ETA. V něm jsme potvrdili naši výjimečnou odbornou práci - zvítězili jsme!
Celý tým tvoří: Kateryna Hryshyna, Andrea Polívková a Vanda Königová pod vedení Jany Matějů, s kameramankou Petrou Cabicarovou.
5.října jsme se zúčastnili už 20. ročníku soutěže Sweetcup 2023 ve slovenském Prešově.
Soutěže se zúčastnilo 82 soutěžících z 24. škol Slovenska, Čech, Polska a Maďarska v pěti kategoriích.
Naše škola měla zastoupení v oboru kuchař, a to Danem Burešem a jeho pomocnicí Anantasií Svitlychnovou a v oboru Barista Sárou Peškovou.
Naše výprava dopadla náramně – baristka Sárinka vybojovala ve zlatém pásmu úžasné 1. místo.
A kuchaři skončili ve stříbrném pásmu na krásném 8. místě.
23. března 2023 se v Hradci Králové v Kongresovém centru Aldis konal XXV. ročník národní soutěže kuchařského a cukrářského umění s mezinárodní účastí a XV. ročník mistrovství republiky kuchařů a cukrářů
Ano, je to opravdu vzrušení a očekávání a upřímná radost, když soutěžící slyší své jméno při vyhodnocení. Všech pět našich borců své jméno slyšelo!!! Vybojovali jsme samá lesklá pásma! Cukrářka Andrea Polívková („Safari dort“) absolutní vítězka (kouč Petra Lvová), cukrář Jakub Vavruša (kompozice „ Housle pro sólistu“) zlaté pásmo (kouč Jana Matějů), cukrářka Markéta Orsáková („Květinová Suzn“) stříbrná medaile (kouč Jana Matějů), obor kuchař - Zuzana Zderadičková bronzová medaile (kouč Martin Halamka, Lucie Lietavcová) a třetí místo pana učitele Martina Halámky!!! Velká gratulace!!!
Podařilo se!!!! Jakub i Verča byli na soutěži v Mladé Boleslavi úspěšní!
Jakub Vavruša získal zlato v kategorii Slavnostní dort na téma Hudba. Dort měl název Sólo na housle, byl nádherný!
A Veronika Horáčková se svým soutěžním nealko long drinkem podle vlastní receptury skončila ve zlatém pásmu na 4. místě!
Vynikající výsledky, děkujeme Verče i Jakubovi a také Janě Matějů a Šárce Pěničkové, které žáky na soutěž připravily.
V minulém týdnu jsme absolvovali cestu na Slovensko, kde jsme se zúčastnili 19. ročníku soutěže Sweetcup 2022. Soutěže se zúčastnilo 64 soutěžících ze tří zemí a 25 škol v oborech barista, kuchař, cukrář, číšník - slavnostní tabule a aranžér - obchodní pracovník.
Na soutěž jela reprezentovat naší školu Sára Pešková z prvního ročníku oboru číšník - barman - barista a Tomáš Rabas ze třetího ročníku obor kuchař.
Odjížděli jsme v dobré náladě ve středu 5.10. 2022, ale bohužel již v Litomyšli skončily veškeré naděje na úspěch talentovaného, neskutečně namotivovaného a připraveného kuchaře Tomáše Rabase, vzhledem k úrazu, který se mu stal cestou.
Na Slovensko jsme dorazili jen ve třech s velkým odhodláním, že to musíme vyhrát i za Tomáše, kterého to opravdu moc mrzelo.
Již ve středu odpoledne se Sára seznámila s kávovarem a po krátké nervozitě, která postupem času vyprchala, a po dobré večeři jsme šli brzy spát, aby bylo ve čtvrtek vše v pohodě.
Baristů bylo 9 a Sára si vylosovala číslo 5, takže měla dost času se připravit a podívat se i na soupeře. Soutěž baristů byla rychlá, takže přišla na řadu dříve, než bylo původně plánováno.
Nervozita trochu pracovala, ale Sára krásně komunikovala s porotci, úsměv ji nezmizel ani ve chvíli, kdy trochu rozlila cappuccino a rozpovídala se tak, že přesáhla i drobně čas, ale i tak dosáhla první místo ve velké konkurenci baristů. Sára se stala miláčkem všech.
Moc děkujeme škole za příležitost reprezentovat naší školu i v mezinárodní konkurenci a těšíme se na příští jubilejní ročník Sweetcupu, že se opět zúčastníme, doufám ve větším počtu soutěžících a že se setkáme s přáteli, které jsme tam poznali.
Po delší době konečně velký raut! Střední zemědělská škola v sobotu 17. září slavila 160. výročí svého založení a my jsme k jejímu výročí připravili pohoštění pro pozvané hosty a účastníky.
Přejeme „ Zemědělce“ ať se jí i nadále daří a vy se můžete podívat na fota z rautu.
Díky všem zúčastněným žákům i učitelům odborného výcviku za reprezentaci školy.
Poslední den v září byl pro naši školu vítězným! V Mladé Boleslavi soutěžili barmani, pekaři, cukráři a prodavači. V soutěži cukrářů, v tématu domácí mazlíček, zvítězila Pavlína Tvrzická. Koučem byla její učitelka odborného výcviku paní Jana Matějů. Štěňátka Argo a Hugo okouzlili nejen očima, ale i kompozicí a odborným zpracováním. Blahopřejeme!
Ve všech 1. ročnících probíhají čtyřhodinové bloky o tom, jak se efektivně učit. Cílem je vlastní poznání toho, jak se učit rychle, trvale a naučit se metodu právě takovou, jaká mi vyhovuje. Kurzy nevede "jen tak někdo", naopak jsou to lektorky, psycholožky, které ví, jak na to!
Dne 3. září se uskutečnil adaptační kurz třídy C1.
Při seznamovacích hrách, které proběhly ve třídě a poté v přírodě jsme zažili spoustu legrace a dozvěděli se něco nového o nás samých. Každý z nás si odnášel z tohoto dne pěkné zážitky.
Digitální dílna s naší farmičkou 3D tiskáren je zprovozněna a slouží dobré věci. Tiskneme štíty pro nemocnici v Chrudimi!
3D tisk zprovoznil, oživil a zadal náš správce IT Ing. Lubomír Ambrozek. Spolu s ním se o nepřetržitý tisk stará náš pan učitel Mgr. Jaroslav Charvát.
5. března 2020 naše děvčata obhájila prvenství na soutěži „Kuchař Vysočiny“ v Havlíčkově Brodě a za sebou nechala všech devět škol kraje Vysočina. Soutěž je nominační soutěží mezinárodní soutěže Gastro Junior pro rok 2021.
Tereza Pekařová zvítězila v disciplíně hlavní pokrm, připravovala kuřecí supreme s jarní zeleninou, bramborovým pyré s lanýžovým máslem, mrkvovým pyré, žampiony a cukrovým hráškem. Jana Rejnušová ji následovala se svým předkrmem z červené řepy. Připravila tartar z řepy s křenem, jablkem a zakysanou smetanou a rolku s tvarohem a gorgonzolou. Obě děvčata se umístila ve zlatém pásmu a dosáhla nejvíce bodů ze všech soutěžících. Děvčatům gratulujeme a přejeme mnoho dalších úspěchů.
SWEETCUP 2019 PREŠOV
Minulý čtvrtek jsme se vydali na Slovensko na mezinárodní soutěž Sweetcup 2019, kterou uspořádala naše partnerská škola v Prešově.
A jak to všechno dopadlo?? Museli jsme ujet přes tisíc kilometrů, abychom všem dokázali, že jsme fakt jedničky!! Obě naše děvčata Tereza Pekařová i Míša Brandová v silné mezinárodní účasti suverénně zvítězila a tak jsme si do Čech přivezli dva zlaté poháry za první místa!!
Téma kuchařské soutěže bylo Medové pokušení, Terezka med zakomponovala do restauračního moučníku, kterým byl bezlepkový makovník (s medem a ořechy, meruňkovou omáčkou, povidlovou redukcí, jablkovo-dýňovým pyré, minimakronkami a lyofilizovaným ovocem a malinami)... povedlo se a výborně to hlavně chutnalo! A rozhodčí pozorovali, bodovali, chutnali a počítali.... a první zlatá byla naše!
Míša připravila espresso, cappuccino a signature drink (volný nápoj), vše po čtyřech porcích. Svoji práci odvedla na profesionální úrovni (jak podotkl hlavní rozhodčí soutěže baristů), stihla vše ve stanoveném čase a po zásluze získala první místo ... a naše druhá zlatá byla tady!
Výprava na Slovensko se vydařila, my děvčatům srdečně gratulujeme a věříme, že soutěžní „prkna“ neopustí a svůj um a odborné dovednosti uplatní i v budoucnu.
P.S. Víme Terezko, že maturuješ......takže ať jsi zlatá i tam!!
Odborná práce a mistrovské umění našich žáků a učitelek odborného výcviku se ukázala! Náš tým dostal důvěru velvyslanectví České republiky v Gruzii a v uplynulých dnech se podílel na přípravě slavnostní hostiny u příležitosti státního svátku Dne České státnosti. Pochvala z daleké Tbilisi dolétla až do Chrudimi, protože tradiční české dobroty, jako je svíčková, guláš, španělské ptáčky, halušky a řízky s bramborovým salátem chutnaly prostě výtečně.
Štěpánka Gürtlerová, žákyně oboru gastronomie ze třídy G2, Tereza Pekařová z N2 a Viktoryia Koval z N1 pod vedením učitelek odborného výcviku Lucie Lietavcové a Hany Hejlové připravovaly i zeleninové saláty, ovocné mísy, sýrové roládky a jednohubky s paštikou nebo lososem. Ve čtvrtek obsluhovaly velvyslance a další významné hosty na Českém velvyslanectví. Během tohoto týdne skupina strávila i pár příjemných chvil v hlavním městě. Nejvíce je uchvátilo Staré město a most Míru. I přes náročnou práci si zahraniční výjezd všechny dámy užily ve velmi příjemné a přátelské atmosféře!
Ve čtvrtek 4. 4. 2019 se konal 14. ročník celostátní soutěže Prodavač 2019 Ústí nad Labem. Soutěže se zúčastnilo rekordních 21 škol z celé republiky od Opavy až po Děčín. Naši školu nadmíru úspěšně reprezentoval žák 2. ročníku Roman Žurek, který vybojoval s velkým náskokem před svými soupeři 1. místo v kategorii 2. ročníků a do školy dovezl zlatý pohár.
Dalším zástupcem naší školy byla Andrea Bilá, žákyně 1. ročníku. Ta zabojovala a umístila se na pěkném 12. místě z 26 soutěžících své kategorie. Celkem se soutěže zúčastnilo 69 žáků, což je nejvyšší počet žáků v historii soutěže.
Soutěžilo se v mnoha disciplínách, jako např. paměťový test, vzorky zboží, prodejní proces, odhad a vážení zboží, balení zboží, cizí jazyk, obchodní počty, zbožíznalství, ekonomika a obchodní provoz, propagace. Oba žáky výborně připravila a na soutěži podporovala paní učitelka Lenka Radiměřská.
Všechny nás nadmíru těší, že se naši žáci dokáží prosadit do absolutní špičky v konkurenci z celé republiky.
Ve čtvrtek 28. února 2019 se konala v Mladé Boleslavi odborná soutěž žáků středních škol - Karmelské slavnosti 2019. Soutěžilo se v oborech cukrář, prodavač, pekař, aranžér a barman.
Naši školu reprezentovala v cukrařině Tereza Kyselá ze třídy C2 v kategorii Slavnostní dort na téma „Plesová sezóna“. V konkurenci 18 soutěžících se umístila ve zlatém pásmu na krásném třetím místě. Prodavače reprezentoval Roman Žurek ze třídy Č2P a obsadil báječné druhé místo. Roman soutěžil v několika disciplínách, jako např. v testu znalostí z odborných předmětů, poznávání vzorků zboží, balení bonboniér, zákusků a v kreativním balení lahve a zhotovení aranžmá do prostoru na téma „Velikonoce“.
Oběma žákům blahopřejeme a děkujeme za vzornou reprezentaci školy. Žáky připravovaly kolegyně učitelky odborného výcviku paní Jana Matějů a paní Lenka Radiměřská. Obě připravily naše reprezentanty velmi zodpovědně, a tak dvojnásobné umístění „na bedně“ je také jejich nemalou zásluhou.
Školní rok je již v plném proudu, proto jsme se již netrpělivě těšili na středu 26. 9., abychom mohli naši novou učebnu naplno využívat. Tento den byla totiž učebna odborného výcviku pro žáky oborů kuchař a cukrář slavnostně otevřena.
Této radostné události se osobně zúčastnila paní Mgr. Hana Štěpánová, radní Pardubického kraje, zodpovědná za regionální rozvoj, evropské fondy a inovace. Pozvání přijali i zástupci krajského úřadu Pardubického kraje, dodavatelé, dozorující orgány a přítomno bylo samozřejmě i vedení školy. Prostorná učebna vznikla rekonstrukcí půdního prostoru nákladem 7 mil. Kč a financována byla z evropských fondů a prostředků Pardubického kraje. Na srovnání původního a rekonstruovaného stavu půdních prostor se můžete podívat na přiložených fotografiích.
Tak, jako se má novorozeně zapít, aby bylo zdravé, naše učebna byla "zajezena" drobným občerstvením. Pod vedením učitelek odborného výcviku jej připravili žáci oboru kuchař a cukrář. Perfektně obsluhovali i žáci 1. ročníku oboru číšník a gastronomie.
"Věřím, že v krásných nových prostorách se nám bude i nadále dařit vychovávat gastronomický dorost tak, aby návštěva restaurace v Chrudimi i okolí byla pro kohokoli kulinářským zážitkem", říká řídící pan učitel Jaroslav Kořínek.
I když nám počasí opět nepřálo (zřejmě se to již stalo tradicí), tak jsme se v neděli 23. září zúčastnili dožínek na zámku v Pardubicích. I tak byl o tuto akci velký zájem, účastníci se seznámili s tradicí dožínek, oslav sklizně a řemesel a samozřejmě mohli ochutnat tradiční dožínkové pokrmy. Naši žáci ve školní cukrárně i ve školní kuchyni (koláčky jsme pekli v neděli již nad ránem!) připravovali pro Vás cukrářské i pekařské výrobky: tlačené koláče, svatební koláčky, české vdolky plněné zelím a uzeným masem, rohlíčky se špenátem a nivou, medovníčky, linecké pečivo a spoustu dalších laskomin.
Podle reakcí účastníků dožínek moc chutnaly - a všechny se prodaly. Takže zase za rok ... tentokrát i se sluníčkem!
Hry VIII. zimní olympiády dětí a mládeže ČR v Pardubickém kraji byly zahájeny v pardubické Tipsport aréně. Cateringové služby během zahajovacího ceremoniálu a takřka dvouhodinového programu zajišťovala Střední odborná škola obchodu a služeb z Chrudimi. Pro představitele politického, sportovního i společenského života, kteří se slavnostního ceremoniálu zúčastnili, byl připraven raut a pohoštění. S prázdnou neodešli ani organizátoři, trenéři, představitelé výprav a další hosté. Celkem 350 pozvaných mělo možnost ochutnat pokrmy a dobroty, které připravili žáci a vyučující chrudimské školy pod taktovkou vedoucí učitelky paní Jitky Dopitové. Podle ohlasu na místě samém a při pohledu do tváří a prázdných talířů hostů jsme jako škola první pololetí školního roku zakončili na jedničku a možná, že i podtrženou.
Barmanský kurz s podporou školy
V termínu 16. 4. – 20. 4. 2018 pořádáme Basic Bartending Course, který povede majitel MARTINI’S CAFÉ – COCKTAIL BARU pan Martin Smolný, držitel školící licence a akreditace České barmanské asociace CBA.
Kurz je rozvržen do 5 dnů, je zakončen písemnou a praktickou zkouškou. Po úspěšném absolvování absolventi obdrží originální certifikát CBA platný v zemích působnosti I.B.A. (Mezinárodní barmanské asociace) v českém a anglickém jazyce. Absolvent kurzu je připraven pracovat za barmanským pultem v pozici barman s předpokladem získání kvalitní praxe.
Základní cena kurzu je 3 500,- Kč. Naše škola přispívá žákovi částkou 1000,-. Cena kurzu pro žáka naší školy je 2 500,- bez rozdílu studovaného oboru. Zájemci se mohou hlásit u paní Dopitové.
Dny otevřených dveří
Přijďte se podívat na podzimní výzdobu, ochutnat atmosféru v naší škole, okouknout ty, kteří Vás mohou učit...
Je otevřeno pro vás v pátek 24. 11. od 14 do 18 hodin a v sobotu 25. 11. 2017 od 8 do 11 hodin!
Ve středu 11. 10. 2017 se ve Velkém Meziříčí konala cukrářská soutěž žáků středních odborných škol. Tématem soutěže byla svatba a soutěžilo se ve dvou fázích. Hodnocen byl jednak dovezený hotový cukrářský výrobek a poté následovalo pódiové vystoupení. Žákyně třetího ročníku oboru cukrář Kateřina Pochobradská soutěžila se svým svatebním dortem s pivoňkami. Následně na pódiu bravurně zhotovila „bochánky deli choix s mascarponovou náplní s ovocnou a vanilkovou omáčkou, doplněnou jáhlovou křupinkou, sněhovými pusinkami, marcipánem a physalis“. V celkovém hodnocení nechala za sebou všechny soupeřky a přivezla domů vítězný pohár.
"Kateřině k vítězství blahopřejeme a můj dík patří i paní učitelce Petře Tatíčkové, která v roli kouče svoji svěřenkyni připravovala.
Naši nejlepší absolventi nechyběli v letošním, již 22. Ocenění nejlepších absolventů, které proběhlo v sobotu 7. října na pražském výstavišti PVA v rámci 7. ročníku mezinárodního veletrhu hotelového a restauračního zařízení, potravinářství a gastronomie For gastro hotel.
V sále bylo 473 studentů, učitelů a hostů. Ocenění studenti si přebírali ocenění za nejlepší odborné práce a své studium za obory jako jsou cukrář, kadeřnice, opraváři motor. vozidel, zedník, obraběč kovů, kadeřník, výrobce potravin, truhlář, kuchař/číšník… Naše škola zároveň obdržela Čestné uznání Hospodářské komory České republiky za vysokou úroveň praktické přípravy žáků.
Tisková zpráva - Chrudim, 22. 9. 2017 - Střední odborná škola a Střední odborné učiliště obchodu a služeb se staly akreditovaným střediskem mezinárodního konceptu ECDL/ICDL, nejrozšířenějšího vzdělávacího a certifikačního systému v oblasti digitální gramotnosti na světě.
Vedení chrudimské odborné školy spolu s pedagogy ICT oborů považuje vzdělávání a následnou možnost ověřování získaných digitálních znalostí a dovedností podle mezinárodních standardů konceptu ECDL za významný přínos pro školu a její žáky. Škola implementovala obsahy ECDL sylabů do ŠVP tříletých i čtyřletých oborů studia.
„Jsme přesvědčeni o tom, že cílené vzdělávání v oblasti IT podpořené mezinárodní certifikací je pro budoucnost našich žáků příležitostí. Jasná pravidla, učit se to, co je opravdu důležité, možnost provázat výuku s následným ověřením digitálních znalostí a dovedností, získat mezinárodně platný certifikát jako ocenění vlastní aktivity - to jsou jen základní výhody konceptu ECDL, " uvedl ředitel školy Mgr. Jaroslav Kořínek.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště obchodu a služeb Chrudim mají téměř 60letou historii, škola byla založena v roce 1958. Již od svého počátku nabízí tříleté a později také čtyřleté obory z oblasti gastronomie, obchodu a potravinářství, od 90. let 20. století také obory zaměřené na ekonomiku, obchod a informatiku. Škola sídlí v nově zrekonstruované pozdně secesní budově v klidném prostředí uprostřed Chrudimi.
O ECDL
Nadace ECDL Foundation je mezinárodní nezisková organizace, jejímž hlavním cílem je zvyšování digitálních znalostí a dovedností veřejnosti zejména na trhu práce, ve školství a státní správě. Garantem kvality projektu, který vznikl před více než 20 lety v Evropě za podpory Evropské komise a od roku 1999 je také dostupný v České republice, je v rámci ČR Česká společnost pro kybernetiku a informatiku (ČSKI). Tato organizace je zároveň členem CEPIS (Council of European Professional Informatics Societie).
V průběhu prázdnin byla vybudována řízená wi-fi síť v celém areálu školy. Žákům je přístupná před zahájením výuky, o přestávkách a po skončení vyučování.
SSID: SOSSOU_STUDENTI Heslo: skolaskola
Bylo to super a zpátky domů se nám nechtělo! ... To jsou slova zúčastněných a zároveň pochvala a poděkování p. Klimešovi, Joskovi, Havelkovi a Novotnému.
Pro žáky naší školy i širokou veřejnost dokončujeme akreditaci pro ECDL. ECDL/ICDL - European / International Certification of Digital Literacy je celosvětově rozšířený certifikační systém digitální gramotnosti. Zahrnuje celou škálu vzdělávacích a certifikačních programů, z nichž nejrozšířenější jsou programy ECDL Core (počítačová, resp. digitální gramotnost a digitální kvalifikace).
Úspěšní absolventi ECDL testů získávají odpovídající ECDL Certifikáty, které mají mezinárodní platnost, momentálně ve 165 zemích světa. Vlastníci certifikátů jsou zvýhodněni při hledání zaměstnání, zaměstnavatelé mohou rychle ověřit počítačovou dovednost svých zaměstnanců nebo účastníků konkurzů na obsazení pracovních míst. Některé vysoké školy absolventům certifikát uznávají místo zkoušek z informatiky.
Již od 1. 9. 2017 se mohou žáci naší školy přihlásit ke složení certifikačních zkoušek. Vzhledem k tomu, že chceme podporovat pracovité studenty, kteří chtějí mít mezinárodní certifikát IT, bude škola na zkoušky žákům finančně přispívat. Manažerkou týmu ECDL je Ing. Bohdana Jinochová, ostatními členy jsou Mgr. Zdeňka Livorová a Mgr. Zuzana Pospíšilová.
Naše škola byla oceněna Čestným uznáním Hospodářské komory České republiky za vysokou úroveň praktické výuky. Úspěchy našich žáků v odborných soutěžích jsou vidět!
Jsme vítězi Gastronomických slavností M. D. Rettigové!
O víkendu se v Litomyšli opět konaly Gastronomické slavnosti M. D. Rettigové. Součástí programu byla i soutěž odborných škol na zadané téma, které znělo: „Knedlíky a šmorny“. Aby se rozumělo, tak šmorn je druh knedlíku, který se nevaří, ale peče. Alespoň tak se to píše v kuchařce Magdaleny Dobromily Rettigové.
Hlavní zprávou je to, že družstvo žáků chrudimské SOŠ a SOU obchodu a služeb ve složení Viktoriya Koval a Simona Hotová v této soutěži zvítězilo a dovezlo domů pomyslné zlaté medaile.
Mnohahodinová příprava, kterou s oběma žákyněmi absolvovala paní učitelka odborného výcviku Renata Horáková, se jednoznačně vyplatila. Paní kolegyně se velmi dobře zhostila i koučování družstva na místě samém a tak nás úspěch nemohl minout.
Speciální soutěžní pokrm, připravený výhradně pro tuto soutěž, nesl název - Masové knedlíky v jemném bramborovém těstě, škvarkové placky, máslová kapusta s krémem ze žampiónů a tymiánu.
Po oslavě vítězství a zaslouženém odpočinku nesmíme usnout na bobkových listech (pro neznalé vavřín) a řádně se připravit dobýt Litomyšl i napřesrok!
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště obchodu a služeb
537 01 Chrudim, Čáslavská 205
Telefon: 463 354 600
Sekretariát: 463 354 603
E-mail: skola@sos-sou.chrudim.cz
IČ: 13582259
Číslo účtu: 13336531/0100