Krásná práce našich holek. Máme dvě medaile!
1. místo v kategorii slavnostní dort - Anhelina Mushak pod vedením Jany Matějů
3. místo v kategorii nealkoholický long drink - Veronika Horáčková, s podporou Šárky Šinkorové
Brněnské centrum Abzac pořádalo 22.10. soutěž. Naši školu reprezentoval nováček v roli baristy - Josef Mazuch. A Ivona Fajmonová v kategorii Junior Beer Competition. Její znalosti z výroby piva a dovednosti při čepovaní piva ji vynesli až na zasloužené 1.místo.
Gratulujeme a děkujeme.
Dne 10.10. se konala Mezinárodní soutěž Sweet cup 2024. 110 soutěžících z 34 škol Evropy a naše zlata Sára Pešková.
Díky Vašim sdílením a lajkům jsme postoupili do finále ETA. V něm jsme potvrdili naši výjimečnou odbornou práci - zvítězili jsme!
Celý tým tvoří: Kateryna Hryshyna, Andrea Polívková a Vanda Königová pod vedení Jany Matějů, s kameramankou Petrou Cabicarovou.
5.října jsme se zúčastnili už 20. ročníku soutěže Sweetcup 2023 ve slovenském Prešově.
Soutěže se zúčastnilo 82 soutěžících z 24. škol Slovenska, Čech, Polska a Maďarska v pěti kategoriích.
Naše škola měla zastoupení v oboru kuchař, a to Danem Burešem a jeho pomocnicí Anantasií Svitlychnovou a v oboru Barista Sárou Peškovou.
Naše výprava dopadla náramně – baristka Sárinka vybojovala ve zlatém pásmu úžasné 1. místo.
A kuchaři skončili ve stříbrném pásmu na krásném 8. místě.
23. března 2023 se v Hradci Králové v Kongresovém centru Aldis konal XXV. ročník národní soutěže kuchařského a cukrářského umění s mezinárodní účastí a XV. ročník mistrovství republiky kuchařů a cukrářů
Ano, je to opravdu vzrušení a očekávání a upřímná radost, když soutěžící slyší své jméno při vyhodnocení. Všech pět našich borců své jméno slyšelo!!! Vybojovali jsme samá lesklá pásma! Cukrářka Andrea Polívková („Safari dort“) absolutní vítězka (kouč Petra Lvová), cukrář Jakub Vavruša (kompozice „ Housle pro sólistu“) zlaté pásmo (kouč Jana Matějů), cukrářka Markéta Orsáková („Květinová Suzn“) stříbrná medaile (kouč Jana Matějů), obor kuchař - Zuzana Zderadičková bronzová medaile (kouč Martin Halamka, Lucie Lietavcová) a třetí místo pana učitele Martina Halámky!!! Velká gratulace!!!
Podařilo se!!!! Jakub i Verča byli na soutěži v Mladé Boleslavi úspěšní!
Jakub Vavruša získal zlato v kategorii Slavnostní dort na téma Hudba. Dort měl název Sólo na housle, byl nádherný!
A Veronika Horáčková se svým soutěžním nealko long drinkem podle vlastní receptury skončila ve zlatém pásmu na 4. místě!
Vynikající výsledky, děkujeme Verče i Jakubovi a také Janě Matějů a Šárce Pěničkové, které žáky na soutěž připravily.
V minulém týdnu jsme absolvovali cestu na Slovensko, kde jsme se zúčastnili 19. ročníku soutěže Sweetcup 2022. Soutěže se zúčastnilo 64 soutěžících ze tří zemí a 25 škol v oborech barista, kuchař, cukrář, číšník - slavnostní tabule a aranžér - obchodní pracovník.
Na soutěž jela reprezentovat naší školu Sára Pešková z prvního ročníku oboru číšník - barman - barista a Tomáš Rabas ze třetího ročníku obor kuchař.
Odjížděli jsme v dobré náladě ve středu 5.10. 2022, ale bohužel již v Litomyšli skončily veškeré naděje na úspěch talentovaného, neskutečně namotivovaného a připraveného kuchaře Tomáše Rabase, vzhledem k úrazu, který se mu stal cestou.
Na Slovensko jsme dorazili jen ve třech s velkým odhodláním, že to musíme vyhrát i za Tomáše, kterého to opravdu moc mrzelo.
Již ve středu odpoledne se Sára seznámila s kávovarem a po krátké nervozitě, která postupem času vyprchala, a po dobré večeři jsme šli brzy spát, aby bylo ve čtvrtek vše v pohodě.
Baristů bylo 9 a Sára si vylosovala číslo 5, takže měla dost času se připravit a podívat se i na soupeře. Soutěž baristů byla rychlá, takže přišla na řadu dříve, než bylo původně plánováno.
Nervozita trochu pracovala, ale Sára krásně komunikovala s porotci, úsměv ji nezmizel ani ve chvíli, kdy trochu rozlila cappuccino a rozpovídala se tak, že přesáhla i drobně čas, ale i tak dosáhla první místo ve velké konkurenci baristů. Sára se stala miláčkem všech.
Moc děkujeme škole za příležitost reprezentovat naší školu i v mezinárodní konkurenci a těšíme se na příští jubilejní ročník Sweetcupu, že se opět zúčastníme, doufám ve větším počtu soutěžících a že se setkáme s přáteli, které jsme tam poznali.
Poslední den v září byl pro naši školu vítězným! V Mladé Boleslavi soutěžili barmani, pekaři, cukráři a prodavači. V soutěži cukrářů, v tématu domácí mazlíček, zvítězila Pavlína Tvrzická. Koučem byla její učitelka odborného výcviku paní Jana Matějů. Štěňátka Argo a Hugo okouzlili nejen očima, ale i kompozicí a odborným zpracováním. Blahopřejeme!
5. března 2020 naše děvčata obhájila prvenství na soutěži „Kuchař Vysočiny“ v Havlíčkově Brodě a za sebou nechala všech devět škol kraje Vysočina. Soutěž je nominační soutěží mezinárodní soutěže Gastro Junior pro rok 2021.
Tereza Pekařová zvítězila v disciplíně hlavní pokrm, připravovala kuřecí supreme s jarní zeleninou, bramborovým pyré s lanýžovým máslem, mrkvovým pyré, žampiony a cukrovým hráškem. Jana Rejnušová ji následovala se svým předkrmem z červené řepy. Připravila tartar z řepy s křenem, jablkem a zakysanou smetanou a rolku s tvarohem a gorgonzolou. Obě děvčata se umístila ve zlatém pásmu a dosáhla nejvíce bodů ze všech soutěžících. Děvčatům gratulujeme a přejeme mnoho dalších úspěchů.
SWEETCUP 2019 PREŠOV
Minulý čtvrtek jsme se vydali na Slovensko na mezinárodní soutěž Sweetcup 2019, kterou uspořádala naše partnerská škola v Prešově.
A jak to všechno dopadlo?? Museli jsme ujet přes tisíc kilometrů, abychom všem dokázali, že jsme fakt jedničky!! Obě naše děvčata Tereza Pekařová i Míša Brandová v silné mezinárodní účasti suverénně zvítězila a tak jsme si do Čech přivezli dva zlaté poháry za první místa!!
Téma kuchařské soutěže bylo Medové pokušení, Terezka med zakomponovala do restauračního moučníku, kterým byl bezlepkový makovník (s medem a ořechy, meruňkovou omáčkou, povidlovou redukcí, jablkovo-dýňovým pyré, minimakronkami a lyofilizovaným ovocem a malinami)... povedlo se a výborně to hlavně chutnalo! A rozhodčí pozorovali, bodovali, chutnali a počítali.... a první zlatá byla naše!
Míša připravila espresso, cappuccino a signature drink (volný nápoj), vše po čtyřech porcích. Svoji práci odvedla na profesionální úrovni (jak podotkl hlavní rozhodčí soutěže baristů), stihla vše ve stanoveném čase a po zásluze získala první místo ... a naše druhá zlatá byla tady!
Výprava na Slovensko se vydařila, my děvčatům srdečně gratulujeme a věříme, že soutěžní „prkna“ neopustí a svůj um a odborné dovednosti uplatní i v budoucnu.
P.S. Víme Terezko, že maturuješ......takže ať jsi zlatá i tam!!
Ve čtvrtek 4. 4. 2019 se konal 14. ročník celostátní soutěže Prodavač 2019 Ústí nad Labem. Soutěže se zúčastnilo rekordních 21 škol z celé republiky od Opavy až po Děčín. Naši školu nadmíru úspěšně reprezentoval žák 2. ročníku Roman Žurek, který vybojoval s velkým náskokem před svými soupeři 1. místo v kategorii 2. ročníků a do školy dovezl zlatý pohár.
Dalším zástupcem naší školy byla Andrea Bilá, žákyně 1. ročníku. Ta zabojovala a umístila se na pěkném 12. místě z 26 soutěžících své kategorie. Celkem se soutěže zúčastnilo 69 žáků, což je nejvyšší počet žáků v historii soutěže.
Soutěžilo se v mnoha disciplínách, jako např. paměťový test, vzorky zboží, prodejní proces, odhad a vážení zboží, balení zboží, cizí jazyk, obchodní počty, zbožíznalství, ekonomika a obchodní provoz, propagace. Oba žáky výborně připravila a na soutěži podporovala paní učitelka Lenka Radiměřská.
Všechny nás nadmíru těší, že se naši žáci dokáží prosadit do absolutní špičky v konkurenci z celé republiky.
Ve středu 11. 10. 2017 se ve Velkém Meziříčí konala cukrářská soutěž žáků středních odborných škol. Tématem soutěže byla svatba a soutěžilo se ve dvou fázích. Hodnocen byl jednak dovezený hotový cukrářský výrobek a poté následovalo pódiové vystoupení. Žákyně třetího ročníku oboru cukrář Kateřina Pochobradská soutěžila se svým svatebním dortem s pivoňkami. Následně na pódiu bravurně zhotovila „bochánky deli choix s mascarponovou náplní s ovocnou a vanilkovou omáčkou, doplněnou jáhlovou křupinkou, sněhovými pusinkami, marcipánem a physalis“. V celkovém hodnocení nechala za sebou všechny soupeřky a přivezla domů vítězný pohár.
"Kateřině k vítězství blahopřejeme a můj dík patří i paní učitelce Petře Tatíčkové, která v roli kouče svoji svěřenkyni připravovala.
Jsme vítězi Gastronomických slavností M. D. Rettigové!
O víkendu se v Litomyšli opět konaly Gastronomické slavnosti M. D. Rettigové. Součástí programu byla i soutěž odborných škol na zadané téma, které znělo: „Knedlíky a šmorny“. Aby se rozumělo, tak šmorn je druh knedlíku, který se nevaří, ale peče. Alespoň tak se to píše v kuchařce Magdaleny Dobromily Rettigové.
Hlavní zprávou je to, že družstvo žáků chrudimské SOŠ a SOU obchodu a služeb ve složení Viktoriya Koval a Simona Hotová v této soutěži zvítězilo a dovezlo domů pomyslné zlaté medaile.
Mnohahodinová příprava, kterou s oběma žákyněmi absolvovala paní učitelka odborného výcviku Renata Horáková, se jednoznačně vyplatila. Paní kolegyně se velmi dobře zhostila i koučování družstva na místě samém a tak nás úspěch nemohl minout.
Speciální soutěžní pokrm, připravený výhradně pro tuto soutěž, nesl název - Masové knedlíky v jemném bramborovém těstě, škvarkové placky, máslová kapusta s krémem ze žampiónů a tymiánu.
Po oslavě vítězství a zaslouženém odpočinku nesmíme usnout na bobkových listech (pro neznalé vavřín) a řádně se připravit dobýt Litomyšl i napřesrok!
Sukces, oceněná mistrovská práce nebo plody poctivého umění Chrudimské školy.
I tak by se dal popsat vynikající výsledek našich dvou cukrářských týmů na mezinárodní soutěži GASTRO HRADEC - VITANA CUP 2017. V Kongresovém centru ALDIS v Hradci Králové soutěžní týmy: Petra Cabicarová ze třídy C3 a Tereza Boušková C2, pod vedením Jany Matějů a Petry Tatíčkové, vybojovaly zlatá pásma (1. a 2. místo v kategorii cukrář umělec). Naši příznivci, radujte se s námi! Inu - mistrovství v oboru se naučíte poctivou prací v Chrudimi!
Již 22 let je soutěž svátkem kuchařů, cukrářů a všech milovníků moderní i tradiční gastronomie. 12. rokem je udělován titul Mistr ČR kuchař a cukrář, koná se totiž XXII. ročník národní soutěže kuchařského a cukrářského umění s mezinárodní účastí a XII. ročník mistrovství republiky kuchařů a cukrářů ve čtvrtek 30. 3. 2017 v Kongresovém centru ALDIS v Hradci Králové. I my máme soutěžní tým: cukrářky Petra Cabicarová ze třídy C3 a Tereza Boušková C2 se připravují na soutěž v kategorii cukrář umělec. Děvčata tvoří z modelovacích hmot modelovaný výrobek dle vlastní fantazie. Petra se připravuje pod vedením UOV Jany Matějů a Tereza pod vedením UOV Petry Tatíčkové. Jak jejich snažení dopadne, se dozvíme 30. 3. 2017 ve večerních hodinách. Držte nám palce!
Ve čtvrtek 16. února uspořádala Integrovaná střední škola Na Karmeli již třetí ročník soutěže s názvem Cukrářské slavnosti, které se zúčastnilo 11 škol z celé republiky. V prostorách školy či v přilehlém kostele sv. Bonaventury si mohli návštěvníci prohlédnout cukrářské a pekařské výrobky, sledovat barmanskou show či módní přehlídku.
A my byli úspěšní. Mezi cukráři uspěla se svým Valentýnským dortem Petra Cabicarová, která se umístila na druhém místě a barmanka Nikola Vrtáčková získala ocenění za nejlepší koktejl soutěže (Kokosový sen) a umístila se ve zlatém pásmu.
Podívejte se…….
Improvizace, fantazie, nemilosrdný časový limit, profesionální výsledky!
Tak lze v krátkosti popsat soutěž Ukaž, co umíš! Ta je nominační soutěží cukrářů pro gastro Junior Brno - Bidvest Cup 2017. Naše želízko v ohni byla Lada Dyntarová ze třídy C3, jejím odborným koučem je Petra Tatíčková. Soutěž na téma Podzim má 2 části. První je cukrářský výrobek na dané téma a druhá část je pódiové vystoupení, kde Lada připravila 4 porce restauračních moučníků. A výsledek již víme - Lada je absolutní vítěz!
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště obchodu a služeb
537 01 Chrudim, Čáslavská 205
Telefon: 463 354 600
Sekretariát: 463 354 603
E-mail: skola@sos-sou.chrudim.cz
IČ: 13582259
Číslo účtu: 13336531/0100