Z měsíční stáže v hotelu Kempinski v Praze se vrátily naše dvě žákyně třetího ročníku oboru cukrář Ilona Holubová a Lenka Zamastilová.
Cukrářská olympionička – Karolína Kocincová instruktorkou našich cukrářek
V rámci projektu Rozvoj manuálních zručností a praktických dovedností žáků oboru cukrář, byla naše děvčata vyslána na stáž do hotelové cukrárny hotelu Kempinski v Praze. Stáž byla plně hrazena z projektu. Vedení hotelu pověřilo patronací nad našimi děvčaty slečnu Karolínu Kocincovou.
Celý měsíc listopad pracovaly společně s šéf cukrářkou, která je seznámila s nejnovějšími trendy mezinárodní cukrařiny. Podílely se na přípravě restauračních jednoporcových dezertů, připravovaly snídaňové moučníky a snídaňové pečivo, pekly ovocné chleby, sýrové sladké dorty, muffiny, nepečený cheessecake, brownies, Red velvet cake, nové druhy dortů a další a další cukrářské pochoutky. Setkaly se s netradičním zdobením moučníků a dortů, poznaly a ochutnaly nové druhy exotického ovoce. Podílely se i na přípravě vánočního čajového pečiva pro hotelové hosty.
Jak Ilona, tak i Lenka jsou ze stáže, nově nabytých zkušeností a přístupu celého hotelového personálu nadšené. Veškeré poznatky, nabyté zkušenosti z hotelové cukrárny začaly ihned po návratu předávat ostatním spolužačkám i svým učitelkám OV. Výrobky v podobě receptů, které slečna Kocincová ochotně předala děvčatům, budou moci ochutnat v brzké době i naši zákazníci.
Vedení hotelu Kempinski Hybernská Prague rozhodlo, že jeho oceňovaná vrchní cukrářka, Karolína Kocincová, byla zvolena jedním z pěti členů českého reprezentačního týmu, který se zúčastnil IKA – Kuchařské olympiády 2012 v německém Erfurtu.
Český zkušený tým Bidvest Gastro (dříve „Nowaco”) se skládá ze čtyř kuchařů a jedné cukrářky, jíž je právě Karolína Kocincová, která tým reprezentovala v kategorii „Patisserie”.
Slečna Kocincová měla na starost tvorbu pěti druhů dezertů. Podrobný popis většiny z nich je přísně utajen až do doby konání soutěže, jedním z úkolů bylo vytvořit 70 cm vysokou sochu z karamelu. Socha musela být minimálně 60 cm vysoká a měla obsahovat různé druhy karamelu (foukaný, modelovaný, tažený a odlévaný karamel).
Tématem pro tvorbu sochy byly „přírodní motivy v odstínech modré barvy”.
Olympiáda IKA se koná jednou za čtyři roky, a to již od svého založení v roce 1900, kdy německý šéfkuchař Carl Matthäus Banzer začal pořádat soutěž, která se proslavila jako „Mekka kuchařů a cukrářů po celém světě”. V letošním roce přivítala tato uznávaná soutěž talentované kuchaře a cukráře včetně tvůrců tzv. zvláštních výrobků, ze 45 zemí světa.
Peter Knoll, generální ředitel hotelu Kempinski Hybernská Prague, prohlásil, že je velmi hrdý na to, že Českou republiku reprezentovala prostřednictvím regionálního týmu Bidvest, i cukrářka tohoto pražského hotelu.
Zdroje:
Článek ze serveru CukrářFoto: archiv hotelu Kempinski Hybernská PragueStřední odborná škola a Střední odborné učiliště obchodu a služeb
537 01 Chrudim, Čáslavská 205
Telefon: 463 354 600
Sekretariát: 463 354 603
E-mail: skola@sos-sou.chrudim.cz
IČ: 13582259
Číslo účtu: 13336531/0100