Cílová skupina : 25 žáků (třída K3.P 18, K3.A 7)
Termín projektových dnů : 26. – 28. dubna 2011
Odborný metodik : Kopecká Alena, Kopecká Monika
Ve dnech 26. – 28. dubna 2011 proběhly na naší škole Dny staročeské kuchyně, kterých se zúčastnili žáci třídy K3.P a vybraní žáci ze třídy K3.A. Účelem bylo přiblížit a vyzkoušet si vaření našich babiček a prababiček, poznat dříve hojně známé a využívané suroviny a ochutnat tak stravu možná zdravější, než jsme zvyklí …
Podívali jsme se do pohankového mlýna ve Frenštátě pod Radhoštěm, poznali způsoby úpravy pohanky, také jsme navštívili Muzeum tvarůžků v Lošticích. Druhé dva dny jsme již připravovali staročeské pokrmy – ve středu degustační vzorky jednotlivých staročeských specialit, které jsme roznesli ochutnat do ostatních tříd.
Poslechli jsme si vyprávění paní Kamily Skopové o staročeských zvycích a o staročeském vaření, měli jsme možnost zakoupit si i její kuchařky na toto téma.
A ve čtvrtek jsme uvařili celé staročeské menu, číšníci připravili restauraci a v dobových kostýmech servírovali hostům. Všem moc chutnalo a tak to zase budete moci příště vyzkoušet uvařit i vy…
26.4. Exkurze : Pohankový mlýn – Frenštát pod Radhoštem
Muzeum sýrů – Loštice
27.4 Příprava pokrmů
Houbové šišky, kapustové listy se slunečnicí, pohankové karbanátky, bramborový bacan, jahelník, škvarková pomazánka, pomazánka z kysaného zelí, pohanský koláč, mrkvance, troubáky, pagáče
Přednáška téma Staročeská kuchyně, receptury, kuchařské knihy
28.4. Příprava staročeského menu
Paštička jemná domácí z křepelek připravená,
brusinkovou jíchou doplněná,
k tomu bacánek k zakousnutí
Polévka z tlučené slepice
Vepřovina v pivě a medu odleželá, na postním zelí ložená,
s hrubě dobrým knedlíkem podávaná
Tvarohové krapfle podávané s lesním ovocem,
doplněné nočkem ze zakysané smetany
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště obchodu a služeb
537 01 Chrudim, Čáslavská 205
Telefon: 463 354 600
Sekretariát: 463 354 603
E-mail: skola@sos-sou.chrudim.cz
IČ: 13582259
Číslo účtu: 13336531/0100