Ve dnech 14. 2. až 16. 2. 12. 2012 byly realizovány projektové dny zaměřené na moderní zážitkovou gastronomii. Zúčastnili se jich žáci oboru kuchař z K3P a vybraní žáci kuchařského oboru z nižších ročníků. Obsluhu hostů zajišťovali žáci K2Č. I tento další modul je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
– představení surovin – sezónost, čerstvost, ošetření,
– šetrné technologické postupy,
– přípravu polévek a omáček bez používání mouky,
– předvedení moderního způsobu dokončování pokrmu – zauzení,
– ukázku tří druhů předkrmových salátů včetně salátových omáček,
– filetování lososa,
– orientaci v čerstvých bylinkách,
– šetrnou přípravu kuskusu,
– ošetření a porcování masa na hromadné akce,
– přípravu a dobu tepelné úpravy základní omáčky demigras,
– ošetření zeleniny před tepelnou úpravou,
– flambování ovoce na hromadné akce,
– výběr inventáře,
– úpravu pokrmů na talíři,
– dělbu práce v kuchyni, delegování odpovědnosti a na komunikaci s hostem.
Salát se zakuřovanými kuřecími prsíčky na čaji earl grey s dresinkem z granátového jablka
Cizrnovo karotkový krém podávaný s bílým jogurtem a petrželovým pestem
Filet z lososa na bylinkách s jemnou rajčatovou omáčkou na celozrnném kuskusu s řapíkatým celerem
Roláda z vepřové kýty s houbovou nádivkou, řez vepřové panenky pečený v anglické slanině, na ragú z bruselských kapustiček a červené cibule, smetanové brambory s pórkem s tymiánovým glace
Domácí perník s hřebíčkem a badyánem s flambovanými višněmi a jablečnou trubičkou s čokoládou
Druhý projektový den 15.2. 2012 byl zaměřen na moderní trendy v grilování. Žáci se podíleli na:
– předběžné úpravě a ošetření masa před grilováním,
– přípravě marinád a marinování masa,
– pečení domácího pečiva,
– přípravě lehkých a odlehčených studených omáček,
– připravovali třené a piškotové těsto na muffiny,
– vybírali vhodný inventář na servírované pokrmy,
– upravovali pokrmy na talíři a navrhovali vhodný servis
Vepřová žebírka ve sladkokyselé marinádě, Steak z krkovičky v hořčicové marinádě
Pikantní kuřecí křidélka, Mini hamburger se zeleninou v cereální bulce
Grilovaná zelenina – lilek, cuketa, paprika, cibule, fenykl, Smažené cibulové kroužky v těstíčku
Výběr z pěti druhů studených omáček, Domácí chléb a pečivo
Sladká tečka na závěr – borůvkové, vanilkové a čokoládové mufinky
Třetí projektový den 16. 2. 2012 jsme navštívili Prague Marriott Hotel.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště obchodu a služeb
537 01 Chrudim, Čáslavská 205
Telefon: 463 354 600
Sekretariát: 463 354 603
E-mail: skola@sos-sou.chrudim.cz
IČ: 13582259
Číslo účtu: 13336531/0100