Ve dnech 20. 3. až 22. 3. 2012 se konaly projektové dny zaměřené na moderní zážitkovou gastronomii. Zúčastnili se jich žáci oboru kuchař z K3A a vybraní žáci kuchařského oboru nižších ročníků. Obsluhu hostů zajišťovali žáci K2Č a Č2. Modul je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
První projektový den 20. 3. 2012
Menu moderní gastronomie
Marinované papriky plněné krémem ze žervé a gorgonzoly
Tagliatelle se sušenými rajčaty, parmazánem a bazalkou
Polévka z červené řepy
Nilský okoun na bylinkovém másle doplněný rybí kroketkou v mandlové krustě podávaný se salátem z pečených brambor a hráškovým pyré
Ovocný salát s dresinkem z citrusových plodů s krémem z mascarpone a karamelovým chipsem
den byl pro žáky zaměřen na:
v představení surovin – čerstvost, kvalita,
v ošetření surovin před tepelnou úpravou,
v šetrné technologické postupy při přípravě pokrmů,
v pečení a marinování zeleniny,
v příprava domácího pečiva,
v příprava polévky bez použití mouky,
v seznámení a práce se surovinami – žervé, mascarpone, sušená rajčata, gorgonzola,
v orientaci a práci s čerstvými bylinkami,
v šetrnou přípravu a porcování ryb na hromadné akce,
v karamelizace ovoce na hromadné akce,
v výběr ovoce na přípravu ovocného salátu
v práce s karamelem,
v výběr inventáře,
v úpravu pokrmů na talíři, food desing
v dělbu práce v kuchyni, delegování odpovědnosti, komunikaci s hostem,
v expedice, kooperace při expedici
v založení inventáře a obsluha.
Druhý projektový den 21. 3. 2012 byl zaměřen na moderní pojetí přípravy pokrmů bavorské kuchyně.
Menu moderní gastronomie
Eintopf z luštěnin, masa a zeleniny
Pečené vepřové koleno doplněné grilovanou bílou klobásou, pomalu pečenou uzenou vepřovou krkovičkou na česneku a slaninovým špízkem podávané na kysaném zelím s vůní bobkového listu s bavorským bramborovým knedlíkem a pečenou plněnou bramborou.
Variace ovocných koláčů s teplým vanilkovým krémem
den byl pro žáky zaměřen na:
v postavení regionálních a etnických kuchyní v moderní gastronomii
v seznámení se surovinami typickými pro bavorskou kuchyni,
v předběžná úprava a ošetření masa,
v přípravu marinády a marinování masa,
v odlišení Eintopfu od tradiční polévky a příprava bez využití mouky,
v louhování a pečení preclíků,
v možnosti využití uzeného masa,
v příprava kysaného zelí s využitím koření, Panzetty a bílého vína,
v další možná příprava příloh z brambor,
v odlišnost přípravy českých a bavorských bramborových knedlíků
v práce s kynutým těstem, vhodná volba ovoce pro přípravu koláče
v zásady přípravy teplých krémů k moučníkům
v výběr inventáře,
v úpravu pokrmů na talíři, food desing
v dělbu práce v kuchyni, delegování odpovědnosti a na komunikaci s hostem,
v expedice, kooperace při expedici
v založení inventáře a obsluha.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště obchodu a služeb
537 01 Chrudim, Čáslavská 205
Telefon: 463 354 600
Sekretariát: 463 354 603
E-mail: skola@sos-sou.chrudim.cz
IČ: 13582259
Číslo účtu: 13336531/0100