Ve dnech 13. a 14. března 2017 absolvovali žáci všech třech ročníků oboru cukrář kurz Mini dezerty – rauty, recepce. Ten je pořádán v rámci udržitelnosti projektu Rozvoj manuálních zručností a praktických dovedností žáků oboru cukrář. Vedením byly pověřeny učitelky odborného výcviku Jana Matějů a Petra Doležalová.
První den v úvodu probíhala rozprava na téma rauty a recepce. V další části kurzu byli žáci seznámeni se surovinami, které použijí na výrobu jednotlivých výrobků. Poté společnými silami začali připravovat korpusy a pláty - bezlepkový plát, barevný a pistáciový plát, linecké košíčky, smetanové náplně a jednotlivé ozdoby ke kompletaci mini dezertíků. Žáci pekli cheesecake, ricottový dort, vylévali čokoládové košíčky a čoko koule k pozdějšímu plnění různě ochucenými náplněmi. Zakládali další výrobky, které kompletovali až následující den. Druhý den kurzu vyráběli smetanovou polevu tzv. ganáž a vločkový dezert. Pekli francouzský mini dezert – macrones, kompletovali schwarzvald řez, bezepkový řez, ořechovo-nugátový řez, pistáciový řez, mandlový dort, alaskové dortíčky, banánový tunel a ovocnou roládu. Vyráběli vanilkovou zmrzlinu a hruškový sorbet. Pod pečlivým vedením učitelek OV byly kompletovány a zdobeny jednotlivé mini dezerty přímo žáky.
Kurz probíhal ve velmi příjemné atmosféře, obě učitelky OV ochotně odpovídaly na dotazy žáků a ukázaly mnoho ze svého cukrářského umění. Proběhla prezentace mini dezertů, rozprava k zhotoveným výrobkům a jejich degustace.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště obchodu a služeb
537 01 Chrudim, Čáslavská 205
Telefon: 463 354 600
Sekretariát: 463 354 603
E-mail: skola@sos-sou.chrudim.cz
IČ: 13582259
Číslo účtu: 13336531/0100