28.1 – 29.1. 2013 absolvovali žáci třetího ročníku oboru cukrář kurz Mini dezerty – rauty, recepce. Kurz vedli manželé Slezákovi ze Školy chutí Praha.
Žáci se podíleli na přípravě likérových bonbonů (na způsob rumových pralinek), pečení barevných dekorativních plátů, pečení jablečných korpusů, lineckých makových košíčků, sušení „Macronec“, přípravě pálené hmoty, pečení „profiterolek“ na Croquembouche (krokambuš), pečení ořechových plátů bez mouky, čokoládových plátů bez mouky, vaření ledového (karamelového) krému, dále vyráběli želatinové mouse, zakládali minidezerty do forem z barevných plátů.
Další den probíhalo plnění náplněmi, výroba minidezertů z želírovacího prostředku CLARO, výroba dezertu (zdravá výživa) z ovesných vloček, příprava plátů z con flakes, příprava makového krému a bílkového sněhu, výroba šlehačkové náplně do „profiterolek“ a sestavování Croquembouche“, příprava karamelu a dohotovení výrobku, vyráběl se čoko ořechový tunel s pekanovými ořechy.
Konečnou fází byla výroba ozdob, kompletace a dohotovování výrobků, aranžování na mísy a talíře. Proběhla prezentace výrobků, předávání certifikátů a následná degustace spojená s rozpravou nad jednotlivými výrobky.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště obchodu a služeb
537 01 Chrudim, Čáslavská 205
Telefon: 463 354 600
Sekretariát: 463 354 603
E-mail: skola@sos-sou.chrudim.cz
IČ: 13582259
Číslo účtu: 13336531/0100