Další projektové dny s názvem Italské dny se konaly 30. 5. a 31. 5. 2011. Pod vedením lektorů Martina Slezáka managera Juniorského národního teamu AKC ČR a lektorky Věry Slezákové trenérky Juniorského národního teamu AKC ČR.
První den se pod vedením lektorů jednotlivé skupiny žáků seznámily s vývojem italské kuchyně, s typickými surovinami používanými v italské kuchyni, které jim lektoři představili a společně je i ochutnali. Žáci i se svými učitelkami si mimo jiné vyzkoušeli přípravu a také ochutnali italský chléb Focaccia ve dvou variantách, rizoto s parmezánem, rizoto s krevetami a chřestem, polentu s gorgonzolou, fritovanou polentu s rozmarýnem, italské bramborové noky s omáčkou čtyř druhů sýrů, pravé italské lasagne, lahodný dezert Tiramisu, Panacotu a nakonec Jahody Sabayone.
Druhý den žáci absolvovali exkurzi do výrobny tuzemských těstovin v Třemošnici. Byli seznámeni s praktickými ukázkami průmyslové výroby těstovin, se surovinami na přípravu sušených těstovin, s barvením těsta přírodními produkty, s jednotlivými stroji a vyměnitelnými maticemi používanými na výrobu jednotlivých tvarů těstovin, s náročnou údržbou matic, s údržbou strojů, se sušičkou těstovin, s ručním i strojovým balením těstovin.Další zastávkou na naší exkurzi byla Kozí farma Licibořice – ukázka podnikání, kdy se žáci seznámili s chovem hnědých bezrohých koz a přímo na farmě měli možnost vidět finální výrobky zdravé výživy včetně kozí zdravotní kosmetiky. Žáci byli majitelkou farmy seznámeni s výrobou kozích sýrů s různými příchutěmi, s výrobou jogurtů, s výrobou kozí zmrzliny v několika chuťových variantách, byly upozorněni na pozitivní účinky kozího mléka a ostatních výrobků a na zařazování kozích produktů na jídelní lístky vyhlášených restaurací propagujících moderní italskou gastronomii.Po absolvování tohoto kurzu a tematicky zaměřené exkurze obdržel každý z aktivních účastníků certifikát o absolvování kurzu Italské kuchyně.Součástí těchto dnů byl i kurz italských moučníků, který absolvovaly žákyně oboru cukrář. Pod vedením svých učitelek odborného výcviku připravovaly naše cukrářky pravé italské moučníky, které měli možnost ochutnat i ostatní žáci naší školy.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště obchodu a služeb
537 01 Chrudim, Čáslavská 205
Telefon: 463 354 600
Sekretariát: 463 354 603
E-mail: skola@sos-sou.chrudim.cz
IČ: 13582259
Číslo účtu: 13336531/0100