Do našeho projektu Rozvoj manuálních zručností a praktických dovedností žáků oboru cukrář v letošním školním roce přibyl ještě jeden nový tří denní kurz s názvem Kurz sladké italské gastronomie. Budou ho absolvovat postupně všechny tři ročníky zmíněného oboru. Kurz vede paní Slezáková s panem Slezákem z pražské Školy chutí. Prvními absolventy jsou žáci druhého ročníku, kteří ve dnech 10., 11. a 12. listopadu 2014 okusili opravdu pravou sladkou Itálii se vším všudy. Připravovali kynuté těsto na vánoční italskou hvězdu, těsto na neapolský koláč, těsto na citronový koláč, semifredo, těsto na cannoli, připravovali cassata, vyráběli sušenky amaretti, sněhové vejce, tiramisu, panna cottu. Druhý den se nesl ve znamení zmrzlin a sorbetů. Nejdříve byly dohotoveny výrobky z předešlého dne a poté se vařila zmrzlina mandlová, vanilková, kávová a citronová. Mimo to se připravovaly i sorbety z pyré z malin a manga. Třetí den byl věnován přípravě všech uvařených zmrzlin ve zmrzlinovém stroji, flambovalo se ovoce na flambovacím vozíku, připravoval se dezert s názvem zabaglione. A co nesmí v italské cukrárně chybět? Káva. O tu se postarala baristka z pražské restaurace Prosecco, která žákům nastínila historii kávy, předvedla a vysvětlila, jak se káva dělí, z čeho se skládá a jakým způsobem se zpracovává. Seznámila všechny přítomné s kávovarem, s jednotlivými druhy šálků a sklenic vhodných k servisu kávy. Předvedla, jak se jednotlivé druhy kávy vyrábějí na pákovém kávovaru, takže každý z přítomných si sám připravil nejenom espreso, ale také ristretto, dvojité ristretto, cappuccino, café latte. Na základě tohoto kurzu budou naši cukráři umět připravit nejen italský moučník a zmrzlinu, ale mohou si stoupnout i ke kávovaru a k vlastnoručně připravenému moučníku mohou nabídnout i skvěle připravenou kávu.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště obchodu a služeb
537 01 Chrudim, Čáslavská 205
Telefon: 463 354 600
Sekretariát: 463 354 603
E-mail: skola@sos-sou.chrudim.cz
IČ: 13582259
Číslo účtu: 13336531/0100