Pokračujeme v projektu Rozvoj manuálních zručností a praktických dovedností žáků oboru cukrář.
První kurz tohoto školního roku s názvem Bezlepková dieta- pečivo, moučníky se konal ve dnech 16. a 17.9. 2013. Absolvovali ho žáci druhého ročníku pod vedením lektorky Věry Slezákové, trenérky Juniorského národního teamu AKC ČR.
Tento kurz byl stejně zajímavý jako loňský. Objevily se nové způsoby zpracování netradičních surovin vhodných pro celiaky. Žáci se seznámili s dalšími novými recepturami a netradičním zpracováním jednotlivých přípravků a surovin pro bezlepkovou dietu.
Kurz probíhal dle harmonogramu:
1.den
– zahájení kurzu, seznámení s bezlepkovou dietou a surovinami vhodnými pro pečení výrobků
– ukázka výroby bezlepkových výrobků – kakaové rolády, korpusu z pohankové mouky, listového těsta, těsta na slané bulky, bábovka, výroba pohankového krému, zadělání těsta na linecký dort
– plnění kakaové rolády šlehačkou, pohankového dortu krémem z pohankové mouky, zadělávání těst
– pečení slaných bulek a houstiček, dohotovení a upečení lineckého dortu s jablky
2. den
– příprava dýňového koláče,
– dohotovení dortu jeho omazáním náplní (ganache) z čokolády a smetany, dozdobení čokoládovými ozdobami
– dohotovení pohankového dortu čokoládovými ozdobami
– dozdobení kakaové rolády náplní mousse a ovocem
– příprava taštiček s mletým masem
– pečení taštiček s mletým masem
– pečení bulek sypaných semínky (slunečnice, dýně)
– dohotovení ovocných dortů
– prezentace výrobků
– rozprava nad výrobky
Kurz byl opět zakončen předáním certifikátů a degustací výrobků.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště obchodu a služeb
537 01 Chrudim, Čáslavská 205
Telefon: 463 354 600
Sekretariát: 463 354 603
E-mail: skola@sos-sou.chrudim.cz
IČ: 13582259
Číslo účtu: 13336531/0100