V rámci projektu Rozvoj manuálních zručností a praktických dovedností žáků oboru cukrář se konal ve dnech 29. a 30.10 2012 v pořadí druhý kurz Bezlepková dieta – pečivo, moučníky pro žáky druhého ročníku pod vedením lektorky Věry Slezákové, trenérky Juniorského národního teamu AKC ČR.
Tento kurz byl atypický díky zvláštním surovinám, se kterými se všichni seznámili v úvodu.
První den lektorka předvedla suroviny vhodné k přípravě bezlepkových výrobků jako jsou například: tapiokové perly, quinoa, sójová, kukuřičná a rýžová mouka, bezlepková mouka směs, hnědý třtinový cukr, slunečnicová semínka, sezam, dýňová semínka. Dalším krokem byla výroba tmavého korpusu se strouhanou čokoládou, křehké těsto, linecké těsto, bezlepková roláda, bábovka, kynutý cibulový koláč, chléb, listové těsto se slanými náplněmi, příprava a výroba náplní do jednotlivých výrobků a prořezávaní, promazávání a plnění korpusů.
Druhý den byl věnován dohotovení výrobků – omazávaní, obsypávání, výrobě ganache, výrobě jedlých ozdob z čokolády, ovoce včetně netradičního zdobení.
Kurz byl zakončen předáním certifikátů a degustací výrobků.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště obchodu a služeb
537 01 Chrudim, Čáslavská 205
Telefon: 463 354 600
Sekretariát: 463 354 603
E-mail: skola@sos-sou.chrudim.cz
IČ: 13582259
Číslo účtu: 13336531/0100