Poslední den v září byl pro naši školu vítězným! V Mladé Boleslavi soutěžili barmani, pekaři, cukráři a prodavači. V soutěži cukrářů, v tématu domácí mazlíček, zvítězila Pavlína Tvrzická. Koučem byla její učitelka odborného výcviku paní Jana Matějů. Štěňátka Argo a Hugo okouzlili nejen očima, ale i kompozicí a odborným zpracováním. Blahopřejeme!
Ve všech 1. ročnících probíhají čtyřhodinové bloky o tom, jak se efektivně učit. Cílem je vlastní poznání toho, jak se učit rychle, trvale a naučit se metodu právě takovou, jaká mi vyhovuje. Kurzy nevede "jen tak někdo", naopak jsou to lektorky, psycholožky, které ví, jak na to!
Digitální dílna s naší farmičkou 3D tiskáren je zprovozněna a slouží dobré věci. Tiskneme štíty pro nemocnici v Chrudimi!
3D tisk zprovoznil, oživil a zadal náš správce IT Ing. Lubomír Ambrozek. Spolu s ním se o nepřetržitý tisk stará náš pan učitel Mgr. Jaroslav Charvát.
Odborná práce a mistrovské umění našich žáků a učitelek odborného výcviku se ukázala! Náš tým dostal důvěru velvyslanectví České republiky v Gruzii a v uplynulých dnech se podílel na přípravě slavnostní hostiny u příležitosti státního svátku Dne České státnosti. Pochvala z daleké Tbilisi dolétla až do Chrudimi, protože tradiční české dobroty, jako je svíčková, guláš, španělské ptáčky, halušky a řízky s bramborovým salátem chutnaly prostě výtečně.
Štěpánka Gürtlerová, žákyně oboru gastronomie ze třídy G2, Tereza Pekařová z N2 a Viktoryia Koval z N1 pod vedením učitelek odborného výcviku Lucie Lietavcové a Hany Hejlové připravovaly i zeleninové saláty, ovocné mísy, sýrové roládky a jednohubky s paštikou nebo lososem. Ve čtvrtek obsluhovaly velvyslance a další významné hosty na Českém velvyslanectví. Během tohoto týdne skupina strávila i pár příjemných chvil v hlavním městě. Nejvíce je uchvátilo Staré město a most Míru. I přes náročnou práci si zahraniční výjezd všechny dámy užily ve velmi příjemné a přátelské atmosféře!
Ve čtvrtek 28. února 2019 se konala v Mladé Boleslavi odborná soutěž žáků středních škol - Karmelské slavnosti 2019. Soutěžilo se v oborech cukrář, prodavač, pekař, aranžér a barman.
Naši školu reprezentovala v cukrařině Tereza Kyselá ze třídy C2 v kategorii Slavnostní dort na téma „Plesová sezóna“. V konkurenci 18 soutěžících se umístila ve zlatém pásmu na krásném třetím místě. Prodavače reprezentoval Roman Žurek ze třídy Č2P a obsadil báječné druhé místo. Roman soutěžil v několika disciplínách, jako např. v testu znalostí z odborných předmětů, poznávání vzorků zboží, balení bonboniér, zákusků a v kreativním balení lahve a zhotovení aranžmá do prostoru na téma „Velikonoce“.
Oběma žákům blahopřejeme a děkujeme za vzornou reprezentaci školy. Žáky připravovaly kolegyně učitelky odborného výcviku paní Jana Matějů a paní Lenka Radiměřská. Obě připravily naše reprezentanty velmi zodpovědně, a tak dvojnásobné umístění „na bedně“ je také jejich nemalou zásluhou.
Školní rok je již v plném proudu, proto jsme se již netrpělivě těšili na středu 26. 9., abychom mohli naši novou učebnu naplno využívat. Tento den byla totiž učebna odborného výcviku pro žáky oborů kuchař a cukrář slavnostně otevřena.
Této radostné události se osobně zúčastnila paní Mgr. Hana Štěpánová, radní Pardubického kraje, zodpovědná za regionální rozvoj, evropské fondy a inovace. Pozvání přijali i zástupci krajského úřadu Pardubického kraje, dodavatelé, dozorující orgány a přítomno bylo samozřejmě i vedení školy. Prostorná učebna vznikla rekonstrukcí půdního prostoru nákladem 7 mil. Kč a financována byla z evropských fondů a prostředků Pardubického kraje. Na srovnání původního a rekonstruovaného stavu půdních prostor se můžete podívat na přiložených fotografiích.
Tak, jako se má novorozeně zapít, aby bylo zdravé, naše učebna byla "zajezena" drobným občerstvením. Pod vedením učitelek odborného výcviku jej připravili žáci oboru kuchař a cukrář. Perfektně obsluhovali i žáci 1. ročníku oboru číšník a gastronomie.
"Věřím, že v krásných nových prostorách se nám bude i nadále dařit vychovávat gastronomický dorost tak, aby návštěva restaurace v Chrudimi i okolí byla pro kohokoli kulinářským zážitkem", říká řídící pan učitel Jaroslav Kořínek.
I když nám počasí opět nepřálo (zřejmě se to již stalo tradicí), tak jsme se v neděli 23. září zúčastnili dožínek na zámku v Pardubicích. I tak byl o tuto akci velký zájem, účastníci se seznámili s tradicí dožínek, oslav sklizně a řemesel a samozřejmě mohli ochutnat tradiční dožínkové pokrmy. Naši žáci ve školní cukrárně i ve školní kuchyni (koláčky jsme pekli v neděli již nad ránem!) připravovali pro Vás cukrářské i pekařské výrobky: tlačené koláče, svatební koláčky, české vdolky plněné zelím a uzeným masem, rohlíčky se špenátem a nivou, medovníčky, linecké pečivo a spoustu dalších laskomin.
Podle reakcí účastníků dožínek moc chutnaly - a všechny se prodaly. Takže zase za rok ... tentokrát i se sluníčkem!
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště obchodu a služeb
537 01 Chrudim, Čáslavská 205
Telefon: 463 354 600
Sekretariát: 463 354 603
E-mail: skola@sos-sou.chrudim.cz
IČ: 13582259
Číslo účtu: 13336531/0100